- 83 vizualizări
Monografia ”Coleopterele saproxilice din Republica Moldova”, autor Bacal Svetlana, dr., conf., prezintă rezultatele cercetărilor taxonomice, faunistice și ecologice asupra speciilor de coleoptere saproxilice colectate de autor în anii 2008-2022 și cele depozitate în colecțiile Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeului de Entomologie al Institutului de Zoologie, Muzeului Universității de Stat din Moldova și ale Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor. În total au fost identificate 269 de specii, dintre care 43 sunt noi pentru fauna Republicii Moldova.
Prezintă interes spectrul trofic al coleopterelor saproxilice analizate: ele pot fi specii xilofage (30%), zoofage (26%), micetofage (19%), sau xilofage/ saprofage (15%), polifage (6%), saprofage (2%), detritofage (1%), sau consumatori de seva arborilor (1%).
Lucrarea oglindește rolul coleopterelor saproxilice în natură și impactul gestionării pădurilor asupra structurii și diversității speciilor de coleoptere saproxilice. Astfel, din totalul de specii identificate, 33 (din 13 familii) sunt specii indicatoare ale stării ecologice bune a pădurilor.
Pentru a evidenția importanța unor specii rare, au fost atribuite criteriile de raritate pentru coleopterele saproxilice identificate din familia Tenebrionidae. Ca urmare 5 specii - Platydema dejeani, Neatus picipes, Mycetochara axillaris, Pseudocistela ceramboides și Tenebrio opacus - pot fi considerate critic periclitate (CR), 6 specii - Hymenalia rufipes, Cryphaeus cornutus, Prionichus ater, Platydema violaceum, Bolitophagus reticulatus și Hypophloeus bicolor - periclitate (EN), iar 3 specii - Diaclina testudinea, Uloma culinaris și Diaperis boleti - vulnerabile (VU).
Utilizarea capcanelor de trunchi a permis depistarea în rezervațiile naturale ”Plaiul Fagului” și ”Pădurea Domnească” a unor specii de dăunători, de exemplu, Xyleborus monographus, Platypus cylindrus, Scolytus carpini, Trichoferus pallidus, Stictoleptura scutellata, Dinoptera collaris ș.a, care în condiții favorabile pot prezenta pericol și atacă pădurile.
Autorul consideră că pentru protecția speciilor de coleoptere saproxilice, care sunt extrem de necesare pentru funcționarea normală a pădurilor și care participă la reciclarea lemnului mort, trebuie asigurată păstrarea în permanență a unui volum de cel puțin 50 m3 de lemn mort la hectar în toate ecosistemele silvice.
https://doi.org/10.53937/9789975347297
Bacal Svetlana, dr., conf.