- 53 vizualizări
În perioada 10-21 octombrie 2023, Institutul de Zoologie a fost vizitat de dna Laëtitia Demay, doctor în arheologie preistorică, cercetător la Muzeul Național de Istorie Naturală (fr. Museum Nationale d’Histoire Naturelle) din Paris, Franța.
Pe parcursul vizitei, dna Laëtitia Demay a lucrat la analiza pieselor osteologice și dentare din stațiunile paleolitice Climăuți II (Climăuții de Jos, Șoldănești) și grota Duruitoarea Veche (Duruitoarea Veche, Râșcani).
Au fost efectuate cercetări în teren în grotele Trinca I și Trinca II (Trinca, Edineț); grota Brânzeni I (Brânzeni, Edineț); grota Buzdujeni I (Buzdujeni, Edineț); grota Duruitoarea Veche (Duruitoarea Veche, Râșcani), unde au fost colectate un fragment de molar și un fragment de fildeș de elefant de pădure (Elephas antiquus), fragmente de mandibule și dinți izolați de urși de peșteră, gluton, cai, bizoni, dinți și fragmente de coarne de reni polari, precum și unelte din silex ale oamenilor preistorici din Paleolitic.
La finalul deplasării a fost susținută o lecție publică cu tema ”Recherches archéologiques sur le paléolithique supérieur en République de Moldavie”, la care au fost prezentate date despre cercetările comune de la stațiunile paleolitice din Republica Moldova, Ucraina și România. Din Republica Moldova au fost incluse piesele de la stațiunile: grota Brânzeni I (Brânzeni, Edineț); grota Buzdujeni I (Buzdujeni, Edineț); grota Duruitoarea Veche (Duruitoarea Veche, Râșcani), Costești I (Costești, Râșcani), Ciuntu I (Corjeuți, Briceni), Podgori I (Holoșnița, Soroca).
Livia Calestru, dr., Teodor Obadă