- 54 vizualizări
Ghidul metodologic include date privind biologia, ecologia și distribuția a 98 de specii de cicade, care fac parte din 60 de genuri și aparțin la 10 familii din fauna Republicii Moldova, ciclul biologic al cărora este legat de diverse specii de arbori și arbuști forestieri și fructiferi, inclusiv vița-de-vie. Cicadele, din punct de vedere sistematic, fac parte din clasa Insecta, ordinul Hemiptera, subordinul Auchenorrhyncha.
Rezultatele incluse în ghid se bazează pe cercetările și observațiile proprii ale autorului, acumulate în perioada de studiu și selectate din literatura de specialitate. Cicadele populează întreaga suprafaţă a Pământului, care este acoperită cu vegetație, începând din subarctic și până la extremitățile sudice ale continentelor. Abundența numerică și diversitatea speciilor de Auchenorrhyncha depinde, în primul rând, de bogăția și varietatea vegetației, cicadele, conform preferințelor nutriționale, fiind insecte fitofage.
Datorită rolului lor semnificativ ca consumatori de masă vegetală, cicadele reprezintă un element important în cercetările ecologice, structura comunităților lor poate fi utilizată pentru determinarea gradului de perturbare a ecosistemelor. În ecosistemele naturale cicadele au un rol important în lanțurile trofice, fiind consumate de păsările insectivore. Unele specii de cicade sunt răspândite pretutindeni, formând populații mari, altele apar mai rar şi în un număr mic.
Majoritatea cicadelor au statut de dăunători, provocând daune plantelor prin perforarea frunzelor și infestarea foliajului plantelor cu virusuri. Adesea produc răni pe lăstari și ramuri tinere prin incizii cu ovipozitorul, răspândind microorganisme fitopatogene.
Unii reprezentați ai acestui grup au statut de specii adventive, pătrunderea lor pe teritoriul Republicii Moldova având loc prin importul unei cantități semnificative de material săditor pomicol, forestier și decorativ (Arboridia kakogawana, Erasmoneura vulnerata, Japananus hyalinus, Metcalfa pruinosa, Orientus ishidae, Phlogotettix cyclops, Scaphoideus titanus, Stictocephala bisonia). Procesul de aclimatizare a speciilor adventive este favorabil din cauza modificărilor condițiilor climaterice și a iernilor calde.
Ghidul poate fi consultat la Biblioteca Științifică „A. Lupan”, str. Academiei, 5, mun. Chişinău.
Citare: Grozdeva Svetlana. Cicadele (Hemiptera: Auchenorrhyncha) dendrobionte și tamnobionte din Republica Moldova : Ghid metodologic. Chişinău: [S. n.], 2023 (Căpăţînă - Print). 108 p. ISBN 978-9975-3644-3-0. https://doi.org/10.53937/9789975364430
Svetlana Grozdeva