- 47 vizualizări
La Institutul de Zoologie au fost ținute prelegeri pentru studenții a 3 grupe din anul III de la ciclul I, Licență, Facultatea de Chimie și Tehnologie Chimică a Universității de Stat din Moldova, în data de 22 și 29 noiembrie 2024.
Prelegerile au avut drept tematică:
- importanța cercetărilor interdisciplinare;
- testarea activității antioxidante, anti-proliferative și selectivitatea substanțelor sintetice;
- testarea toxicității substanțelor sintetice;
- chimia – metode chimice utilizate în studiile moleculare, biologia moleculară – introducere în metode moderne de analiză moleculară.
Ținând cont de importanța cercetărilor interdisciplinare în lumea academică contemporană, subiectele abordate au oferit o oportunitate pentru studenții facultății de a face cunoștință cu combinarea perspectivelor și metodelor din diferite domenii pentru realizarea obiectivelor cercetărilor complexe într-un mod cuprinzător.
Studenților li s-a oferit oportunitatea de a vizita Laboratorul „Sistematică și Filogenie Moleculară” al Institutului de Zoologie, unde le-au fost prezentate cele mai recente rezultate și unde au avut ocazia să facă cunoștință cu integrarea metodelor, cunoștințelor și perspectivelor interdisciplinare puse în practică.
Organizatorii și participanții la prelegeri au reafirmat necesitatea de a promova și aplica cercetarea interdisciplinară ca pilon esențial în educație, știință și inovație.
Prelegerile au fost conduse de Toderaș Ion, academician, șef al Laboratorului „Sistematică și Filogenie Moleculară”, IZ, USM, Gulea Aurelian, academician, șef al Laboratorului „Materiale Avansate în Biofarmaceutică și Tehnică”, USM, și prezentate de Garbuz Olga – doctor în științe biologice, LSFM, IZ, USM, Rusnac Roman, doctor în științe chimice, LMABT, USM, Railean Nadejda, cercetător științific, LSFM, IZ, USM și Morozov Alexandr, doctor în științe biologice, LSFM, IZ, USM.
Olga Garbuz