- 173 vizualizări
În ultimele zile în municipiul Chișinău au fost înregistrate plângeri ale cetățenilor privind apariția unor insecte mici înțepătoare. Acestea s-au dovedit a fi două specii de ploșnițe invazive - tigrul platanului (Corythucha ciliata) și tigrul stejarului (Corythucha arcuata). Ambele specii au dimensiunea de câteva milimetri, sunt de culoare albă, cu pete negre-gri. Cele 2 specii seamănă mult între ele, doar că una își găsește adăpost pe arborele de platan, iar alta – inițial pe stejar, dar apoi s-a extins pe alte specii de arbori și arbuști.
Aceste insecte sunt originare din America de Nord și au apărut în țara noastră odată cu migrația și schimbul de mărfuri, în special, prin intermediul transportului marfar. Pe continentul european insectele au fost observate la mijlocul anilor’60. După ce s-au aclimatizat, formând populații stabile, ele s-au extins pe tot continentul. Tigrul platanului a fost observat în Chișinău în premieră în anul 2007 de către prof. Valeriu Derjanschi și anume în centrul capitalei pe un platan. După anul 2010 toți platanii din municipiul Chișinău erau deja invadați de aceste insecte. Ulterior, în anul 2018, a fost înregistrat și tigrul stejarului.
Insectele nu sunt dăunătoare pentru oameni, dar la unele persoane pot provoca alergii, în special, la copii. Totodată, insectele sunt periculoase pentru arbori, fiindcă se hrănesc cu seva lor. Fiind atacați ani la rând, arborii se pot usca. Schimbările climatice, în special, iernile calde, pot să ne aducă surprize în legătură cu aceste insecte. Prof. V. Derjanschi, entomolog, specialist pe ploșnițe, susține că ambele specii, datorită temperaturilor înalte, pot avea trei generații într-un an în Republica Moldova. Unica soluție este ca Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi să prelucreze spațiile verzi cu insecticide.
Apariția acestor insecte în masă este periculoasă doar pentru arbori și nici de cum pentru oameni. Pentru a vă proteja, vă sfătuim să scuturați bine hainele după ce intrați în casă, să spălați cu săpun locul iritat și în caz de alergii – să consultați medicul și să luați un antialergic. Dacă sunteți alergic, recomandăm purtarea hainelor cu mâneca lungă și evitarea aflării sub arborii atacați de ploșnițe.
Interviurile oferite de specialiștii Institutului de Zoologie la subiectul dat pot fi urmărite accesând rubrica Media.
Galina Bușmachiu, dr.hab., conf.cerc., șef al Laboratorului Entomologie