Expediția cercetătorilor Institutului de Zoologie la fermele piscicole din Iași și Botoșani

09.06.2021
Expediția cercetătorilor Institutului de Zoologie la fermele piscicole din Iași și Botoșani

În perioada  24-26 mai 2021,  în cadrul proiectului în derulare 2 SOFT/1.2/47 Unirea eforturilor pentru creșterea peștilor sănătoși în sistemele de acvacultură din bazinul râului Prut – TeamUp HealthyFish (Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 finanțat de Uniunea Europeană), a fost efectuată o expediție comună cu participarea cercetătorilor Institutului de Zoologie și ai Universității de Ştiinţele Vieţii ”Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (denumirea anterioară - Universitatea de Științe Agricole și Medicină  Veterinară  “Ion Ionescu de la Brad“ din Iași). 

Expediția a avut ca destinație ferma piscicolă Rompescaris SRL (Podu-Iloaiei, județul Iași) și  S.C. Piscicola S.A. – Ferma piscicolă Drăcșani (județul Botoșani). Cercetătorii și fermierii au discutat detaliat problemele cu care se confruntă fermele piscicole și căile de soluționare a acestora. A fost colectat material hidrochimic, hidrobiologic, ihtiologic și ihtioparazitologic din heleșteie, pentru investigații complexe asupra acestor ecosisteme acvatice cu destinație piscicolă. Unele investigații au fost realizate in situ, de exemplu, pH, Eh, O2, N-NH+4, N-NO-2, N-NO-3, Pmin, conductivitatea, ș.a. La fel, starea de sănătate a peștelui a fost analizată în condiții de teren. 

Directorul Institutului de Zoologie, profesor, doctor habilitat Laurenția Ungureanu, membrul corespondent al AȘM, profesor, doctor habilitat, coordonator științific al proiectului Elena Zubcov (Republica Moldova) și profesorul, doctor inginer, manager al echipei de proiect din partea beneficiarului partener Liviu-Dan Miron (România), la  26 mai 2021, au efectuat și o scurtă vizită la oficiul BRCT Iași.

Elena Zubcov, membru corespondent al AȘM

Descarcă comunicatul în format PDF
 

Categorie:
Cuvinte-cheie: