„Tigrii” au invadat Moldova

26.07.2023
„Tigrii” au invadat Moldova

Locuitorii municipiului Chișinău, Bălți, dar și cei ai altor localități din Republica Moldova au fost deranjați recent de apariția unor insecte mici înțepătoare. 

”Vinovate”, ca și în anul trecut, sunt două specii de ploșnițe invazive – tigrul platanului (Corythucha ciliata) și tigrul stejarului (Corythucha arcuata) – care apar în perioada de vară. Ambele specii au dimensiunea de câteva milimetri, sunt de culoare albă, cu pete negre-gri. Cele 2 specii seamănă mult între ele, doar că una își găsește adăpost pe arborele de platan, iar alta – pe stejar și alte specii de arbori, arbuști. Tigrul stejarului este prezent în toate parcurile municipiului Chișinău, pe când tigrul palanului se poate observa pe platanii plantați de-a lungul aleilor (de exemplu,  în sectorul Buiucani, str. Alba Iulia).

Aceste insecte minuscule sunt originare din America de Nord și au apărut în țara noastră odată cu schimbarea climei, migrația și schimbul de mărfuri, în special, prin intermediul transportului marfar. Pe continentul european insectele au fost observate la mijlocul anilor’ 60. După ce s-au aclimatizat, formând populații stabile, ele s-au extins pe tot continentul. Tigrul platanului a fost observat în Chișinău în premieră în anul 2005 de către prof. Valeriu Derjanschi și anume – în centrul capitalei, pe un platan. După anul 2010 toți platanii din municipiul Chișinău erau deja invadați de aceste insecte. Ulterior, în anul 2018, a fost înregistrat și tigrul stejarului. 

Explozia numerică a acestor insecte este periculoasă doar pentru arbori, fiindcă se hrănesc cu seva lor. Fiind atacați ani la rând, arborii se pot usca. Prof. Valeriu  Derjanschi, entomolog, care cercetează ploșnițele deja de mai multe decenii, susține că ambele specii, datorită temperaturilor înalte, pot avea trei generații într-un an în Republica Moldova. 

Mai multe detalii privind specia tigrul stejarului pot fi găsite în articolul științific ”Tigrul stejarului Corythucha arcuata (Say, 1832) (Heteroptera, Tingidae) – specie nouă invazivă în fauna Republicii Moldova”, autori – Derjanschi Valeriu, Mocreac (Stahi) Nadejda.

„Tigrii” nu sunt dăunători pentru populație, dar, la contact cu pielea, pot provoca la unele persoane alergii, în special, la copii. Înțepăturile lor sunt cauzate de deshidratarea insectelor din cauza temperaturilor înalte, iar pielea umedă a oamenilor este o sursă de apă. 

Pentru a vă proteja, vă sfătuim să scuturați bine hainele după ce intrați în casă, să spălați cu săpun locul iritat și în caz de alergii – să consultați medicul și să luați un antialergic. Dacă sunteți alergic, recomandăm purtarea hainelor cu mânecă lungă și evitarea aflării sub arborii atacați de ploșnițe.

Interviurile oferite de specialiștii Institutului de Zoologie la subiectul dat pot fi urmărite accesând rubrica Media.

 

Dr.hab. Galina Bușmachiu

Categorie:
Cuvinte-cheie: