Carte nouă: Alarioza/mezocercarioza

22.02.2024
Carte nouă: Alarioza/mezocercarioza

În contextul fortificării securității bioecologice și epidemiologice în ecosistemele naturale și antropizate, recent a fost elaborat și implementat suportul metodologic „Alarioza/mezocercarioza” (Editura USM, Chișinău, 2023, 30 p. ISBN 978-9975-62-546-3: autor Oleg CHIHAI)

Alarioza este o trematodoză zoonotică provocată de mai multe specii parazitare din genul Alaria, cu distribuție cosmopolită înregistrată la diverse animale (amfibieni, reptile, păsări, mamifere). Răspândirea pretutindeni se datorează unor factori biotici, cum ar fi rezistența sporită în mediul ambiant, stocarea durabilă a mezocercarilor în organismul gazdelor paratenice (amfibienii, insectivore, rozătoare, mustelide, suide) și posibilitatea transmiterii formelor infestante prin lanțul trofic la animale și om. Alarioza animalelor carnivore decurge în formă acută și cronică. Forma acută este caracterizată de dereglări pulmonare (bronhopneumonie metacercariană), induse de metacercari (forma larvară). Forma cronică decurge cu perturbări gastro-intestinale (enterită ulceroasă, disbacterioze) provocate de marita (stadiul adult). 

Mezocercarioza umană este o zoonoză sporadică, cu risc potențial pentru vânători, silvicultori și populația zonelor indemne. Aceștia sunt implicați în lanțul epidemiologic, prin consumul gazdelor paratenice (amfibieni, reptile, păsări, mamifere) în calitate de componente trofice. Animalele și păsările sălbatice au un rol primordial în formarea și menținerea focarelor naturale, iar carnea de vânat (castor, urs, mistreț, gâscă), inclusiv piciorușele de broaște (pregătite inadecvat) reprezintă sursa de invazie cu Alaria spp pentru om. Boala este provocată de mezocercari (stadiul larvar) și decurge în formă generalizată și musculară (localizată), specifică animalelor omnivore și omului. Forma generalizată este caracterizată de invazia diseminată a mezocercarilor, care decurge cu dereglări morfofiziologice ale organelor afectate (stomac, pancreas, ficat, rinichi, creier, măduva spinării, globul ocular). Forma musculară este indusă de localizarea mezocercarilor printre fibrele musculare, care decurge cu perturbări morfofiziologice și dereglări motorice ale musculaturii.

Lucrarea a fost implementată (Act de implementare din 19.10.2023) drept suport metodologic privind biologia, patologia și profilaxia alariozei/mezocercariozei la animale și la om, în calitate de îndrumar pentru cadrele didactice și ca material cognitiv studenților Facultății de Medicină Generală la disciplina de boli infecțioase, compartimentul parazitologie medicală, din cadrul catedrei de Boli infecțioase a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu”. În calitate de material informativ și metodologic este recomandat medicilor parazitologi, specialiștilor din laboratoarele de diagnostic parazitologic și controlul cărnii din centrele de cercetare ale universității. 

Lucrarea poate fi accesată la https://zoology.md/publicatii-noi.

Oleg CHIHAI, dr., conf.cerc.
 

Categorie:
Cuvinte-cheie: