Ziua Internaţională a Femeilor și Fetelor din domeniul ştiinţei – ediția anului 2023

15.02.2023
Ziua Internaţională a Femeilor și Fetelor din domeniul ştiinţei – ediția anului 2023

Ziua Internaţională a Femeilor și Fetelor din domeniul ştiinţei  este sărbătorită anual la 11 februarie, începând cu anul 2016, în scopul  promovării angajării femeilor și fetelor în domeniul științei, încurajării dezvoltării carierei și implicării în procesul de luare a deciziilor în știință, recunoașterii realizărilor femeilor în știință.

Ca și în ultimii ani, Ministerul Educației și Cercetării a oferit diplome de onoare mai multor cercetătoare, în semn de apreciere a activității prodigioase și contribuției substanțiale la dezvoltarea științei. Printre acestea se numără și cercetătoarele Institutului de Zoologie: 

  • doctor în științe biologice, conferențiar universitar Elena Iurcu-Străistaru, cercetător științific superior  în Laboratorul Parazitologie și Helmintologie,
  • doctor în științe biologice Cristina Țugulea, cercetător științific superior  în Laboratorul Entomologie „Profesor Boris Vereșciaghin”.

Mai multe detalii aflați la https://mec.gov.md/ro/content/ministerul-educatiei-si-cercetarii-apreciaza-contributia-valoroasa-femeilor-si-fetelor.

Și Academia de Științe a Moldovei a distins mai multe doamne, care s-au remarcat prin cariera de succes în domeniul științei. Astfel, cu Diploma de onoare a AȘM au fost distinse:

  • membru corespondent al AȘM, doctor habilitat în științe biologice, profesor cercetător Elena Zubcov, conducător al proiectului 20.80009.7007.06 ”Determinarea schimbărilor mediului acvatic, evaluarea migraţiei şi impactul poluanţilor, stabilirea legităţilor funcţionării hidrobiocenozelor şi prevenirea consecinţelor nefaste asupra ecosistemelor” – AQUABIO Program de Stat (2020-2023), șef al Centrului de Cercetare a Hidrobiocenozelor și Ecotoxicologiei,
  • doctor habilitat în științe biologice, conferențiar cercetător Galina Bușmachiu, conducător al proiectului 20.80009.7007.02 ”Schimbări evolutive ale faunei terestre economic importante, ale speciilor rare şi protejate în condiţiile modificărilor antropice şi climatice” – EVOLANTER, Program de Stat (2020-2023), șef al Laboratorului Entomologie „Profesor Boris Vereșciaghin”.

De notat că AȘM a consemnat Ziua Internaţională a Femeilor și Fetelor din domeniul ştiinţei, în primul rând, prin organizarea conferinței științifice internaționale „Patrimoniul de ieri – implicații in dezvoltarea societății durabile de mâine”. În cadrul conferinței, doctorul habilitat în științe biologice, profesor cercetător Laurenția Ungureanu, director al Institutului de Zoologie, a făcut o prezentare cu tema ”Diversitatea și vulnerabilitatea faunei pe teritoriul Republicii Moldova în contextul schimbărilor climatice și impactului factorilor de mediu”. Conferința poate fi urmărită accesând linkul https://www.youtube.com/watch?v=_1mI9gCl8W8.

Universitatea de Stat din Moldova a publicat un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor și a Fetelor cu activități în domeniul științei,  disponibil la https://usm.md/?p=16743.

Un interviu privind parcursul profesional și poveștile de viață ale femeilor în cercetare – prorectorului USM pentru activitate științifică și relații internaționale și ale celor cinci directori femei ai institutelor de cercetare a USM, inclusiv a Institutului de Zoologie, este disponibil  AICI

Administrația Institutului de Zoologie felicită doamnele distinse de MEC și AȘM în ediția anului 2023 a Zilei Internaţionale a Femeilor și Fetelor din domeniul ştiinţei și urează tuturor cercetătoarelor Institutului de Zoologie multă sănătate și perseverență în realizarea obiectivelor profesionale.

Categorie:
Cuvinte-cheie: