- 29 vizualizări
Sentimente de profundă apreciere ne reunesc, ca apropiați prin colegialitate, pentru a celebra în anul 2025 un moment remarcabil: aniversarea a 60 de ani de viață și cca 40 de ani de activitate științifică, inovațională, didactică și științifico-organizatorică a distinsei Doamne Laurenția UNGUREANU, director al Institutului de Zoologie al Universității de Stat din Moldova, personalitate științifică notorie recunoscută de comunitatea științifică națională și internațională.
Reflectând asupra parcursului existențial al omagiatei prin prisma anilor și a evenimentelor definitorii, ne reîntoarcem la meleagul natal al identității și devenirii sale. Văzând lumina zilei la 14 martie 1965, în satul Crișcăuți, raionul Dondușeni, în familia lui Nicolae și Vasilisa TCACIUC, a sorbit cu mare dragoste din izvorul înțelepciunii, omeniei, responsabilității, perseverenței și onestității. Din această familie de intelectuali cu tradiții frumoase a purces spre imensa lume a cunoștințelor la facultatea de Biologie și Pedologie a Universității de Stat din Moldova, obținând nobila profesie de BIOLOG.
Plenitudinea competenților, cutezanța și străduința sunt componentele de bază ale succesului în cariera Domniei Sale de cercetător și pedagog, devenind doctor în științe biologice (1998), doctor habilitat în științe biologice (2011), profesor cercetător (2013), apoi membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei (2023).
Genialitatea de profesor desăvârșit moștenită de la părinți și capacitățile intelectuale de excepție o plasează pe bună dreptate în rangul nobil de profesori. Înțelepciunea și dragostea fată de tineretul studios este materializată prin faptul că sub conducerea iscusită a Domniei Sale au fost susținute 7 teze de doctor în biologie, 1 teză de doctor habilitat în științe biologice, 2 teze de master și 17 teze de licență, 2 masteranzi și 4 competitori.
Activitatea științifică prodigioasă Doamnei Laurenția UNGUREANU, a contribuit substanțial la fortificarea Școlii Algologice și Școlii Hidrobiologice din Republica Moldova. În rezultatul abordării interdisciplinare a problemelor structurii și funcționării hidrobiocenozelor în ecosistemele acvatice ați obținut cunoștințe conceptuale noi privind diversitatea, succesiunile multianuale și sezoniere ale comunităților de alge planctonice în dependență de condițiile hidrologice, hidrochimice și hidrobiologice, posibilitățile producţionale ale fitoplanctonului, influența elementelor nutritive și microelementelor-metale asupra proceselor producţional-destrucţionale, nivelul de troficitate, fluctuațiile multianuale ale nivelului de saprobitate și ale calității apei, capacitățile de autoepurare a ecosistemelor acvatice cu diferit grad de impact antropic, care sunt edificatoare ale teoriei funcționării ecosistemelor acvatice.
Grație realizărilor deosebite este considerată personalitate de mare valoare ale neamului nostru, dotată cu talentul de savant excelent în domeniul ecologiei acvatice. Rezultatele cercetărilor științifice, sunt publicate în peste 240 lucrări științifice și metodico-didactice, inclusiv 8 monografii editate în țară, 1 monografie internațională, 13 ghiduri, cca 125 articole și 84 teze înalt apreciate la 55 de foruri științifice internaționale, având o deosebită importanță fundamentală pentru determinarea legităților proceselor biologice și a calității apei în ecosisteme de diferit tip, cât și o importanță aplicativă pentru valorificarea rațională și protecția resurselor biologice acvatice. În calitate de autor și coautor a 11 brevete de invenție, a fost menționată cu multiple medalii de aur și argint, diplome de excelență la saloane și expoziții de inventică din Polonia, Coreea, România, Republica Moldova etc.
Pentru ciclul de lucrări „Legitățile succesionale de bază ale comunităților fitoplanctonice în ecosistemele acvatice principale ale Republicii Moldova în condițiile impactului antropic", a fost apreciată cu Premiului Prezidiului AŞM în anul 1999 și pentru ciclul de publicații „Legităţile migraţiei substanţelor chimice și rolul lor în funcționarea grupelor principale de hidrobionţi în ecosistemele acvatice ale Moldovei" în anul 2003.
Bine cunoscută și înalt apreciată este activitatea de referent științific al multor teze de doctorat, redactor și recenzent al revistelor naționale și internaționale, secretar științific al consiliilor științifice specializate pentru susținerea tezelor de doctor și doctor habilitat din cadrul Institutului de Zoologie, președinte al Seminarului științific de profil la specialitatea „Ecologie” și membru al Seminarului științific de profil la specialitatea „Ihtiologie, Hidrobiologie”.
În calitate de director al Institutului de Zoologie al USM, contribuie la crearea unei atmosfere favorizante de colaborare și realizarea activității științifice și didactice. Cu o deosebită responsabilitate desfășoară o activitate fructuoasă în vederea sporirii suportului științific în soluționarea problemelor economiei naționale prin implementarea metodologiei moderne de cercetare, revitalizarea bazei tehnico-materiale, pregătirea cadrelor, extinderea relațiilor internaționale cu instituțiile de profil ş.a.
Pe parcursul anilor a participat activ în calitate de conducător ştiinţific/executor a 44 proiecte naționale și 2 proiecte internaţionale de anvergură: „Assessment of curent status of biodiversity and water quality in Dniester river" în cadrul programului bilateral moldo-american cu suportul financiar al CRDF/MRDA şi „Complex Assessment of Water Quality of the Main water resources of Republic of Moldova", îndeplinit cu suportul financiar al Fundaţiei Soros-Praga, manager al proiectului internaţional “Resources pilot for cross-border preservation of the aquatic biodiversity of Prut River” și executor în cadrul a 27 proiecte naționale și internaționale.
Aflată permanent în căutarea originalității și performanței, a contribuit esențial la optimizarea cursurilor: „Ecologia acvatică”, „Hidrobiologia”, „Ecologia microorganismelor acvatice”, „Metodologia cercetării științifice” și „Principii, metode și tehnici ale redresării ecologice”.
Realizează o intensă activitate de recenzare și expertiză ca secretar responsabil al colectivului de redacţie al revistei ştiinţifice „Buletinul AŞM. Ştiinţele Vieţii” și recenzent al revistei internaționale - ”Journal of Sustainability and Environmental Safety CLEAN - Soil, Air, Water”.
Grație aptitudinilor creative și organizatorice, capacităților intelectuale și morale alese, a devenit un manager iscusit. În funcția de director al Institutului de Zoologie, contribuie cu multă dibăcie la valorificarea profesionalismului științific al colectivului și perfecționarea metodologiilor de cercetare, precum și la sporirea competitivității științifice în plan național și internațional.
Fiind înzestrată cu multe valori cum sunt perseverența, exigența, modestia, cultura profesională, arta impecabilă a comunicării și o puternică forța de convingere, se bucură de o înaltă apreciere și profund respect din partea colegilor, doctoranzilor și studenților.
Cu prilejul frumoasei aniversări de 60 de ani, din numele Consiliului Sindicatului „ȘTIINȚA” și întregului colectiv al Institutului de Zoologie al USM, dorim omagiatei sănătate durabilă, să înainteze nelimitat în vârstă, dar să rămână mereu tânără la suflet și la chip, spre aprofundarea activității științifice, generarea noilor valori inovaționale și insuflarea pasiunii de cercetare științifică în domeniul zoologiei și ecologiei, tineretului studios.
Fie ca admirabila inteligenta, cultură spirituală și temeinica pregătire profesională să o ajute să înfrunte cu demnitate toate stăvilarele vieții, să fie permanent onorată cu fericita dragoste și stimă binemeritată de la rude și colegii de breaslă. Urăm o viață senină, plină de lumină si de mult belșug în toate bune și frumoase. Să fie mereu femeie împlinită, soție tandră, mamă iubitoare și cel mai iscusit cercetător încununat cu laurii celor mai înalte aprecieri, pentru cele mai performante realizări.
La mulți ani fericiți și binecuvântați distinsă Doamnă Laurenția UNGUREANU, doctor habilitat în științe biologice, profesor cercetător, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei.
Cu înaltă considerație și profund respect,
Ion TODERAȘ, Director Onorific al Institutului de Zoologie,doctor habilitat în științe biologice, profesor universitar, academician al AȘM,
Oleg CHIHAI, Președinte al Sindicatului ”ȘTIINȚA”, doctor în științe biologice, conferențiar cercetător