Carte nouă: Fauna colembolelor (Hexapoda: Collembola) din Republica Moldova

26.10.2021
Carte nouă: Fauna colembolelor (Hexapoda: Collembola) din Republica Moldova

Volumul “Fauna colembolelor (Hexapoda: Collembola) din Republica Moldova” include rezultatele studiilor faunistice, care au fost realizate de dna doctor habilitat, conferențiar cercetător Galina Bușmachiu asupra reprezentanţilor clasei Collembola (Hexapoda) pe teritoriul Republicii Moldova timp de 30 de ani de activitate științifică.

Colembolele sunt unele din cele mai vechi organisme cunoscute în lume, ale căror fosile datează de circa 400 milioane de ani,  atestând prezența lor pe Pământ încă din epoca Paleozoică (perioada  Devoniană).  Reprezentanții clasei Collembola (Hexapoda) sunt un grup numeric dominant în cele mai diverse biotopuri de pe Terra. Ele pot fi colectate pe parcursul întregului an calendaristic în cele mai diverse habitate şi în diferite condiţii climatice, însă cea mai  importantă capacitate a colembolelor este participarea lor la procesele de formare a fertilităţii solurilor, la reciclarea materiei şi energiei  în natură. 

Prima descriere a colembolelor datează din secolul XVIII, iar  ultima listă actualizată de pe web include peste 9000 de specii cunoscute în lume.  Începând cu anul 1743 în studiul colembolelor au fost implicați peste 350 de naturaliști și colembologi de pe toate continentele.

Colembolele se deosebesc de insecte prin longevitatea lor, fiind  dovedit că o parte dintre ele viețuiesc până la 5 ani, iar capacitatea lor de a fi active în perioada de iarnă se datorează prezenței în organism a unui lichid special similar unui antigel. Sintetizat în condiții de laborator, omologul acestui lichid este utilizat în medicină, ca lichid de conservare a organelor pentru transplant.

Volumul include 270 specii care fac parte din 98 de genuri și aparțin la 19 familii, dintre care în jur de 250 sunt identificate de autor în premieră pentru Republica Moldova, iar 14 specii au fost descrise ca noi pentru știință în colaborare cu colegii colembologi din Europa.

Cartea a fost concepută ca un sprijin metodologic pentru studierea unui grup  numeros și puțin cunoscut de nevertebrate din Republica Moldova, importanța  căruia a fost ignorată timp îndelungat și este destinată zoologilor, entomologilor, ecologilor, specialiștilor în domeniul protecției mediului și silvicultorilor.

Cartea poate fi descărcată la rubrica ”Publicații noi”.

 

Galina Bușmachiu

Categorie:
Cuvinte-cheie: