- 33 vizualizări
În ghidul metodic “Bunele practici în piscicultura tradițională”, autori – Bulat Dumitru, Bulat Denis, sunt reflectate cunoștințele de bază privind tehnologiile tradiționale de creștere a principalelor specii de pești și perspectivele de utilizare și adaptare a pisciculturii autohtone în condițiile schimbărilor climatice din Republica Moldova.
Sunt tratate numeroase subiecte, precum factorii de ordin general care influențează productivitatea piscicolă naturală a obiectivelor acvatice, condițiile specifice de amplasament (zona climatică, calitatea apei de alimentare, natura solului etc.) și factorii de ordin special care se referă la operațiuni tehnologice, dirijate şi coordonate de factorul uman:
- măsuri ameliorativ-piscicole (monitorizarea și menținerea parametrilor fizico-chimici optimali ai mediului de creștere, lăsarea periodică pe uscat a bazinelor – o verigă tehnologcă importantă care contravine prevederilor recente adoptate ale cadrului legislativ (legea N.149 din 08.06.2006 privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura);
- fertilizarea rațională cu îngrășăminte organice și minerale;
- utilizarea amendamentelor calcaroase;
- schimbul corect de apă;
- controlul și combaterea vegetației emerse și a dezvoltării excesive a fitoplanctonului;
- formule de populare cu material piscicol;
- aerarea (sau oxigenarea la necesitate);
- furajarea rațională;
- măsuri curative și profilaxia periodică contra bolilor (băi de scurtă durată, tratarea nemijlocit în heleșteiele de iernare, furajarea cu albastru de metilen etc.).
Ghidul vine în sprijinul procesului de instruire a elevelor, studenților din instituțiile de învățământ cu profil biologic, ecologic sau agricol.
Citare: BULAT, Dumitru, BULAT, Denis. Bunele practici în piscicultura tradițională. Ghid metodic. Chişinău: Editura USM, 2023, 87 p. ISBN 978-9975-62-655-2. https://doi.org/10.53937/9789975626552
Bulat Denis