Alertă: gândacii la plimbare prin aeroport

11.08.2023
Alertă: gândacii la plimbare prin aeroport

La 7 august 2023, pe rețelele de socializare au apărut imagini și secvențe video care demonstrau prezența unor insecte ”necunoscute” în incinta terminalului de la Aeroportul Internațional Chișinău. Această informație a fost preluată de cercetătorii Laboratorului Entomologie al Institutului de Zoologie, Universitatea de Stat din Moldova, care s-au deplasat la fața locului pentru colectarea probelor. 

S-a stabilit că specia care a alertat călătorii este Harpalus rufipes (De Geer, 177), un gândac din familia Carabidae, ordinul Coleoptera. Are corpul de culoare neagră, picioarele și antenele sunt maro-roșietice, cu lungimea cuprinsă între 11 și 16 mm. 

Este o specie mezoxerobiontă, frecventă în grădini, culturi agricole, ecotonul pădurilor etc. În stadiul larvar este un entomofag eficient care distruge gândacul cartofului de Colorado, gărgărițele și alte insecte dăunătoare; în stadiul adult este un mixofitofag ce poate aduce daune nesemnificative unor culturi agricole. Ciclul de dezvoltare durează 2 ani, larvele și adulții iernează. Adulții apar de la sfârșitul lunii mai până la începutul lunii iunie și sunt prezenți până în octombrie, cu o diapauză în perioada cea mai călduroasă a lunii august. H. rufipes este activ noaptea și este puternic atras, mai ales când temperatura aerului este ridicată, de luminile clădirilor. Are tendința de a se îndrepta spre ele în număr mare din zonele agricole și zonele verzi publice. Astfel, supără locatarii, dar fără crearea problemelor de sănătate și igienă.

Specia dată este complet inofensivă și incapabilă să transmită microorganisme sau careva boli, așa cum nu se poate reproduce în interior. 

Nu necesită intervenții de dezinfestare și, pentru a o controla, este suficient de a diminua luminile din jurul încăperilor, de a ține geamurile și plasele de țânțari închise noaptea. Pot fi îndepărtate cu capcane lipicioase sau cu un aspirator atunci când sunt adesea găsite moarte în interior. Prezența gândacului H. rufipes este un fenomen de vară neprevăzut, caracteristic în special verilor umede și cu temperatură înaltă, iar efectivul lui care scade spontan în timp.

Sursa foto: https://no.wikipedia.org/wiki/Harpalus_rufipes

 

Dr. Elena Enciu

Categorie:
Cuvinte-cheie: