Cercetătorul științific Alexandr Morozov în misiune științifică pe termen scurt la Universitatea de Științe Aplicate din Norvegia

20.10.2022
Cercetătorul științific Alexandr Morozov în misiune științifică pe termen scurt la Universitatea de Științe Aplicate din Norvegia

În perioada 22 august - 7 septembrie 2022, dl Alexandr Morozov, cercetător științific în Laboratorul Sistematică și Filogenie Moleculară, a participat la o misiune științifică pe termen scurt în cadrul acțiunii COST CA17108, organizată de Universitatea de Științe Aplicate din Norvegia (or. Hamar). Scopul misiunii a fost de a însuși protocolului de secvențiere Nanopore folosind ADN izolat de la țânțari, pentru a identifica flora microbiologică bacteriană completă.

ADN-ul a fost extras prin utilizarea a două metode diferite: extracția obișnuită a ADN-ului (metoda de precipitare) și extracția cu înlăturarea ADN-ului gazdei. După fiecare extracție, calitatea și cantitatea de ADN a fost măsurată folosind Qubit și Nanodrop. ADN-ul extras prin ambele metode a fost purificat, apoi a fost amplificat folosind un kit de barcoding 16S. Ulterior, produșii de amplificare au fost comasați și pregătiți pentru secvențierea Nanopore. Astfel, în timpul lucrărilor efectuate au fost colectate rezultatele secvențierii 16S a 19 țânțari (Aedes, Culiseta, Coquillettidia). Treisprezece probe au dat rezultate bune după secvență și s-a reușit obținerea primele date despre microflora bacteriană a țânțarilor, acest rezultat fiind foarte promițător.

Pe lângă lucrările în laborator, misiunea a inclus și un ciclu de lecții privind principiile analizei bioinformatice a rezultatelor secvențierii, cu crearea bazelor de date și utilizarea mai multor softuri specifice.

De menționat că acțiunea CA17108 a început în septembrie 2018 și va dura până în martie 2023. Scopul ei principal constă crearea unei rețele transfrontaliere de parteneri și instituții pe teritoriul Europei, care ar aborda eficient managementul riscului de introducere și răspândire a virusurilor, a căror vectori sunt țânțarii invazivi exotici din genul Aedes. Membru al comitetului de management al acțiunii din partea Moldovei este dna Tatiana Șuleșco, cercetător științific coordonator al Institutului de Zoologie. 
 

Roșcov Elena, dr.

                                                                                                                                                                                                                                                        Bilețchi Lucia, dr.

Categorie:
Cuvinte-cheie: