Institutul de Zoologie a marcat Ziua Europei printr-un seminar public în regiunea Rezervației Biosferei ”Prutul de Jos”

21.05.2021
Institutul de Zoologie a marcat Ziua Europei printr-un seminar public în regiunea Rezervației Biosferei ”Prutul de Jos”

Institutul de Zoologie a organizat la 20 mai 2021, în format online, un seminar public de informare în cadrul proiectului BSB27 “Reţea de cooperare interdisciplinară în bazinul Mării Negre pentru monitorizarea comună durabilă a migrației compușilor toxici în mediu, evaluarea îmbunătățită a stării ecologice și a impactului substanțelor dăunătoare asupra sănătății umane, și prevenirea expunerii populației” – MONITOX. 

Seminarul a avut ca scop prezentarea rezultatelor obținute în cadrul proiectului BSB 27, familiarizarea  cu Programul ”Bazinul Mării Negre” al Uniunii Europene și sporirea gradului de informare a participanților privind suportul acordat de Uniunea Europeană țărilor-beneficiare  ale programelor de cooperare transfrontalieră. 

Programul seminarului a inclus diverse subiecte: proiectul MONITOX – realizări și perspective, parteneriat și lecții învățate (dna Elena Zubcov, membru corespondent al AȘM, dr. habilitat, prof. cerc., coordonator de proiect, Institutul de Zoologie), doze de radiații nucleare ambientale, radon și toron în bazinul Mării Negre și factorii de risc asociați pentru sănătatea populației (dna Antoaneta Ene, dr.habilitat, prof., manager al proiectului MONITOX, Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați), Programul ”Bazinul Mării Negre”: cerințe pentru aplicanți, obiective pentru viitor (dna Lucia Bilețchi,  dr., conf.cerc., Institutul de Zoologie), Programul ”Bazinul Mării Negre” – oportunitate de finanțare pentru realizarea mai multor obiective și proiecte în spațiul Rezervației Biosferei ”Prutul de Jos” (dna Nadejda Andreev, dr., Institutul de Zoologie).

Subiectele puse în discuție au fost selectate ținând cont de grupurile-țintă ale evenimentului: primării/grupuri de acțiuni locale din zona Rezervației Biosferei “Prutul de Jos” (raionul Cahul), ONG-uri, dar și cercetători, studenți, profesori din Republica Moldova și jud. Galați, România.  În pofida ritmului intens de activitate a autorităților, totuși, la seminar au reușit să participe primarii din localitățile Giurgiulești (dna Tatiana Gălățeanu), Manta (dna Violeta Hîncu), Crihana Veche (dl Igor Miclauș), Slobozia Mare (dna Valentina Carastan) și Vadul lui Isac (dna Alexandra Piscunov), șeful Direcției politici în domeniul biodiversității  a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (dl Dumitru Gorelco), directorul gimnaziului ”Alecu Mare” (dna Svetlana Tecuci) și directorul grădiniței (dna Olga Rotaru) din s. Slobozia Mare.  Printre cei 42 de participanți, s-au numărat și reprezentanți ai societății civile (Apă curată, Cahul, Eco-Tiras, Centrul Național de Mediu, Chișinău).

Sesiunea de întrebări-răspunsuri s-a axat pe starea ecologică în zonele portuare Giurgiulești și Galați, zonele inferioare ale r. Prut și fl. Dunăre, principalele surse de poluare în bazinul Prutului Inferior, perspectivele de colaborare între autoritățile publice locale și instituțiile de cercetare – beneficiari ai proiectului MONITOX  și suportul oferit de MADRM în transformarea zonei de sud a țării în una sustenabilă.
 

Lucia Bilețchi

Categorie:
Cuvinte-cheie: