11 februarie – Ziua Internaţională a Femeilor și Fetelor din domeniul ştiinţei

11.02.2022
11 februarie – Ziua Internaţională a Femeilor și Fetelor din domeniul ştiinţei

La 11 februarie comunitatea științifică sărbătorește Ziua Internaţională a Femeilor și Fetelor din domeniul ştiinţei, prin rezoluția Asambleei Generale a Națiunilor Unite A/RES/70/212 din decembrie 2015. Inițiativa are scopul de a promova angajarea femeilor și fetelor în domeniul științei, a încuraja dezvoltarea carierei și implicarea în procesul de luare a deciziilor în știință, a recunoaște realizările femeilor în știință.

Actualmente, în Institutul de Zoologie activează 45 de cercetătoare, ceea ce constituie 48,4% din numărul total de cercetători. Dintre acestea, 3 dețin titlul de doctor habilitat și 27 – de doctor în științe. Cea mai tânără cercetătoare are doar 23 de ani, iar cea mai experimentată – 77 de ani.

Meritele științifice ale cercetătoarelor Institutului de Zoologie au fost apreciate în anul 2021 cu diplome ale Guvernului (dr.conf. Victoria Nistreanu), Ministerului Educației și Cercetării (dr.conf. Nina Bagrin, dr.conf. Lucia Bilețchi), Academiei de Științe a Moldovei (mem.cor. Elena Zubcov, dr.hab.prof. Laurenția Ungureanu, dr.conf. Livia Calestru, dr.conf. Victoria Nistreanu, dr.conf. Nina Bagrin, dr. Daria Tumanova, dr.hab.conf. Galina Bușmachiu) și Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (dr.hab.prof. Laurenția Ungureanu).

La Institutul de Zoologie doamnele excelează și în aspect managerial: ele conduc 2 din cele 3 proiecte realizate în cadrul Programului de Stat 2020-2023 (mem.cor. Elena Zubcov, dr.hab.conf. Galina Bușmachiu), 2 din cele 3 centre de cercetare (mem.cor. Elena Zubcov, dr.conf. Victoria Nistreanu), 6 din cele 7 subdiviziuni de nivel primar (dr.hab.conf. Galina Bușmachiu, dr.conf. Alina Larion, dr. Nadejda Andreev, dr.conf. Valentina Cebotari, dr. Elena Roșcov, dr. Elena Gherasim).

Astăzi, tradițional, Ministerul Educației și Cercetării a decernat diplome unora dintre cele mai remarcabile femei care activează în domeniile cercetării și inovării, printre care și dna Livia Calestru, dr., conf., cercetător științific coordonator în Laboratorul Entomologie, director adjunct pentru activitatea științifică al Institutului de Zoologie. 

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeilor și Fetelor din domeniul ştiinţei, dorim tuturor cercetătoarelor multă sănătate, încredere într-un viitor mai bun al științei în Republica Moldova, cât mai multe momente de autodepășire și savurare a performanțelor profesionale!

 

Conducerea Institutului de Zoologie: Laurenția Ungureanu, Livia Calestru, Lucia Bilețchi
                                                                                                      
 

Categorie:
Cuvinte-cheie: