ORDINUL HEMIPTERA Fauna cicadelor (Hemiptera: Auchenorrhyncha) din Rezervația „Plaiul Fagului” (Grozdeva Svetlana)

ORDINUL HEMIPTERA Fauna cicadelor (Hemiptera: Auchenorrhyncha) din Rezervația „Plaiul Fagului”

Grozdeva Svetlana

https://doi.org/10.53937/9789975347792.04

pp. 66-80


Cicadele (Hemiptera: Auchenorrhyncha) reprezintă o componentă importantă a ecosistemelor având un rol semnificativ în menţinerea echilibrului ecologic pe Terra. După clasificarea trofică, cicadele sunt insecte fitofage care populează asociaţiile vegetale în special cele ierbacee. Majoritatea speciilor de cicade provoacă daune semnificative culturilor agricole, pomilor fructiferi, plantelor decorative şi spontane, prin consumul sevei și transmiterea virusurilor și micoplasmelor către plantele gazdă, fiind vectori ai diferitor maladii. Rolul pozitiv al cicadelor în ecosistemele naturale se manifestă prin asigurarea circuitului de substanţe şi a energiei, fiind sursă de hrană pentru alte animalele, în special pentru păsări insectivore.

Primele studii referitoare la diversitatea speciilor de cicade au fost efectuate la mijlocul sec. XX, fiind publicate lucrări dedicate unor specii întâlnite în diferite zone ale Republicii Moldova. În volumul Natura Rezervației Plaiul Fagului (2005) au fost menționate două specii de cicade Tibicina haematodes Scopoli, 1763 și Ceresa bubalus Fabricius, 1794 (sin. Stictocephala bisonia Kopp & Yonke, 1977), înscrise greșit în familia Cicadellidae.

Cercetări faunistice și ecologice asupra cicadelor din Rezervația Plaiul Fagului au fost întreprinse și în 2003 și 2021. Cicadele au fost colectate din diverse tipuri de habitate: margine de drum, malul lacului, poiană din pădure și lucernă. Majoritatea speciilor identificate au fost colectate prin cosire cu fileul, iar pentru colectarea unor specii de cicade crepusculare s-a utilizat capcana cu lumină albă. La capcană au fost prinse 6 specii de cicade din familia Cicadellidae. Pentru identificarea speciilor au fost utilizate chei de determinare clasice (Emeljanov, 1964), precum și publicațiile moderne şi lucrări taxonomice separate (Biedermann, Niedringhaus, 2009; Kunz ș.a., 2011; Stockmann ș.a., 2013). În cazul unor specii, identificarea a necesitat studiul armăturii genitale a masculilor la microscop (MBS-9).

Cercetările asupra cicadofaunei Rezervației Plaiul Fagului evidențiază 47 de specii, care se încadrează în 2 infraordine: 8 familii din infraordinul Cicadomorpha: Aphrophoridae (4), Cercopidae (1), Cicadellidae (32), Membracidae (2), Tibicinadae (1) și 3 familii din infraordinul Fulgoromorpha: Caliscelidae (1), Cixiidae (1) și Delphacidae (5). Dintre speciile incluse în această lucrare - 45 de specii sunt menționate în premieră pentru fauna Rezervației Plaiul Fagului, iar din fam. Cicadellidae sunt identificate 2 specii noi pentru fauna Republicii Moldova: Japananus hyalinus (Osborn, 1900) și Metalimnus steini (Fieber, 1869). Pentru specii identificate în rezervație sunt încluse date referitoare la ecologie, preferințe față de habitat, distribuția în țară pe baza surselor bibliografice și a observațiilor proprii. Rezervația Plaiul Fagului este o arie naturală atractivă din punct de vedere al complexului faunistic, servind ca adăpost și sursă de hrană pentru cicade.


citare GROZDEVA, S. ORDINUL HEMIPTERA Fauna cicadelor (Hemiptera: Auchenorrhyncha) din Rezervația „Plaiul Fagului”. In: Fauna Rezervației „Plaiul Fagului”. Nevertebrate. Collembola, Odonata, Hemiptera, Coleoptera, Lepidoptera, Hymeoptera și Diptera (sub red. Bușmachiu G.). Chișinău: „Capațina Print” SRL, 2021, pp.54-65.  ISBN 595.71(478):502.74. https://doi.org/10.53937/9789975347792.04