Condoleanțe: Mircea Vicol (15.11.1943-02.01.2022)

04.01.2022
Condoleanțe: Mircea Vicol (15.11.1943-02.01.2022)

Doctorul în științe biologice, conferențiar cercetător Mircea Vicol s-a născut la 15 noiembrie 1943 în satul Bădicu, raionul Cahul. În anul 1962 a absolvit școala medie moldovenească ”A.V.Suvorov” din Cahul, iar în anii 1962 -1963 a activat  în calitate de învățător la școala de opt ani din s. Suhat, r-nul Cantemir. În anul 1963 a fost înmatriculat la   Institutul Pedagogic de Stat ”T.G. Șevcenco” din Tiraspol, pe care l-a absolvit în 1973. În această perioadă, între anii 1963 și 1967, a fost înrolat în serviciul militar, unitatea militară 34258 Sevastopol.

A activat în cadrul Institutului de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei în perioada anilor 1968-2019. S-a inclus în activitatea ştiinţifică cu perseverență și dăruire, străbătând pas cu pas treptele afirmării ştiinţifice în funcțiile de laborant, cercetător științific inferior, superior, coordonator. 

Și-a consacrat  activitatea ştiinţifică  studierii faunei şi ecologiei protozoarelor ecosistemelor acvatice din Republica Moldova. În anii 1976-1979 a urmat studiile de doctorat la Institutul de Zoologie al AȘM, care  s-au soldat cu perfectarea şi susţinerea cu succes în anul 1989 a tezei de doctor în științe biologice, în care au fost prezentate  22 de specii noi de rizopode (Rhizopoda, Testacea) pentru fauna unională și a 119 specii – pentru fauna Moldovei.

Concomitent cu inventarierea ecologo-faunistică  a protozoarelor din apele Moldovei, în care s-a reuşit identificarea a cca 750 de specii, au fost efectuate multiple cercetări şi obţinute date inedite privind masa corporală, relaţiile protozoarelor cu factorii abiotici şi biotici, care au permis determinarea rolului de bioindicator al acestor organisme, în special, indicator al saprobităţii apelor naturale. În acest context, a fost efectuată paşaportizarea saprobiologică a peste 250 de specii de protozoare. 

În anul 1990 a contribuit la publicarea indicaţiilor metodice de valorificare a capacităţilor bioindicatoare ale amibiilor cu teacă şi nude în determinarea stării sanitaro-biologice a apelor continentale şi a eficacităţii funcţionării staţiilor de epurare a apelor reziduale. În anul 1992 a publicat monografia „Rizopodele cu teacă din diverse bazine acvatice ale Moldovei”, în care au fost elucidate legităţile principale de formare a faunei, dinamicii numerice, biomasei, potenţialului reproductiv,  metabolismului energetic şi a aportului cantitativ al rizopodelor în procesele biologice în diverse bazine acvatice din republică. Doctorul conferențiar Mircea Vicol a publicat în ediţiile naţionale şi internaţionale peste 100 de lucrări ştiinţifice, printre care 8 monografii colective și una de singur autor. Este autor a 2 brevete de invenție.

A realizat o intensă activitate de recenzare şi expertiză a lucrărilor științifice în calitate de secretar responsabil al colectivului de redacție ”Zoologia” al revistei integrate „Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Ştiinţele vieţii”. 

Timp de 15 ani (1993-2008) a fost și secretarul științific al institutului. În anul 2001, pentru merite deosebite în activitatea științifică, a fost menționat cu diploma de recunoștință a AȘM.

A fost nu numai un cercetător pasionat în domeniul său de specialitate, ci şi un om deschis, prietenos, binevoitor și receptiv la primul apel de ajutor din partea prietenilor și colegilor.   

În aceste momente grele de despărțire, colectivul Institutului de Zoologie transmite condoleanțe și gânduri de compasiune familiei, rudelor, discipolilor și întregii societăți la trecerea în eternitate a regretatului Mircea Vicol.

Bunul Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace cu sfinții, pentru tot binele săvârșit cu multă dăruire și iubire de oameni.

 

Cu profundă îndurerare,

Colectivul Institutului de Zoologie

Categorie:
Keywords: