Seminar de informare la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău

23.10.2024
Seminar de informare la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău

La 21 octombrie 2024, în incinta Facultății Biologie și Chimie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”din Chișinău, a avut loc un seminar de informare în cadrul proiectului „Evaluarea stării speciilor de plante, fungi și animale, elaborarea listei speciilor cu statut de raritate și a algoritmului de prezentare a acestora în ediţia a IV-a a Cărţii Roşii a Republicii Moldova”, finanțat din Fondul Național pentru Mediu. Evenimentul a fost organizat de beneficiarii proiectului – Institutul de Zoologie și Grădina Botanică Națională (Institut) „Alexandru Ciubotaru”.

La seminar, au participat circa 80 de persoane: studenți și cadre didactice de la Facultatea Biologie și Chimie și cercetători – membri ai echipei de implementare a proiectului.

Seminarul a fost deschis de către domnul Nicolai Aluchi, decanul Facultății Biologie și Chimie, doctor în științe biologice, conferențiar universitar, care a adresat un mesaj de salut participanților la seminar. În calitate de moderator al seminarului a fost dr. hab., conf. Galina Bușmachiu.

În cadrul seminarului, publicul a fost informat despre starea actuală a unor specii de plante rare din habitatele forestiere și de tufărișuri din Republica Moldova (dr., conf. Aliona Miron); plantele rare din habitatele de stâncării din Republica Moldova (dr., conf. Pavel Pînzaru); starea actuală a unor specii rare de vertebrate terestre (dr. hab., conf. Victoria Nistreanu); speciile de pești cu statute de raritate din Republica Moldova și factorii provocatori ce cauzează declinul lor populațional (dr. hab., conf. Dumitru Bulat); speciile rare de fluturi din fauna Republicii Moldova (dr. Cristina Țugulea); macronevertebrate bentonice cu diverse statute de raritate (dr., conf. Oxana Munjiu).

La final, domnul Tudor Cozari, doctor habilitat în științe biologice, profesor universitar, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, a subliniat semnificația cercetărilor realizate de către cercetătorii de la ambele institute de cercetare și a accentuat necesitatea protecției mediului și conservării biodiversității în plan național.

Acesta a fost al doilea din cele 6 seminare de informare planificate în cadrul proiectului „Evaluarea stării speciilor de plante, fungi și animale, elaborarea listei speciilor cu statut de raritate și a algoritmului de prezentare a acestora în ediţia a IV-a a Cărţii Roşii a Republicii Moldova” (durata implementării: 2024-2026).

 

Descarcă comunicatul în format pdf AICI.

Text și foto:  Elena Gherasim

Categorie:
Keywords: