- 52 views
La 21 octombrie 2024, în incinta Facultății Biologie și Chimie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”din Chișinău, a avut loc un seminar de informare în cadrul proiectului „Evaluarea stării speciilor de plante, fungi și animale, elaborarea listei speciilor cu statut de raritate și a algoritmului de prezentare a acestora în ediţia a IV-a a Cărţii Roşii a Republicii Moldova”, finanțat din Fondul Național pentru Mediu. Evenimentul a fost organizat de beneficiarii proiectului – Institutul de Zoologie și Grădina Botanică Națională (Institut) „Alexandru Ciubotaru”.
La seminar, au participat circa 80 de persoane: studenți și cadre didactice de la Facultatea Biologie și Chimie și cercetători – membri ai echipei de implementare a proiectului.
Seminarul a fost deschis de către domnul Nicolai Aluchi, decanul Facultății Biologie și Chimie, doctor în științe biologice, conferențiar universitar, care a adresat un mesaj de salut participanților la seminar. În calitate de moderator al seminarului a fost dr. hab., conf. Galina Bușmachiu.
În cadrul seminarului, publicul a fost informat despre starea actuală a unor specii de plante rare din habitatele forestiere și de tufărișuri din Republica Moldova (dr., conf. Aliona Miron); plantele rare din habitatele de stâncării din Republica Moldova (dr., conf. Pavel Pînzaru); starea actuală a unor specii rare de vertebrate terestre (dr. hab., conf. Victoria Nistreanu); speciile de pești cu statute de raritate din Republica Moldova și factorii provocatori ce cauzează declinul lor populațional (dr. hab., conf. Dumitru Bulat); speciile rare de fluturi din fauna Republicii Moldova (dr. Cristina Țugulea); macronevertebrate bentonice cu diverse statute de raritate (dr., conf. Oxana Munjiu).
La final, domnul Tudor Cozari, doctor habilitat în științe biologice, profesor universitar, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, a subliniat semnificația cercetărilor realizate de către cercetătorii de la ambele institute de cercetare și a accentuat necesitatea protecției mediului și conservării biodiversității în plan național.
Acesta a fost al doilea din cele 6 seminare de informare planificate în cadrul proiectului „Evaluarea stării speciilor de plante, fungi și animale, elaborarea listei speciilor cu statut de raritate și a algoritmului de prezentare a acestora în ediţia a IV-a a Cărţii Roşii a Republicii Moldova” (durata implementării: 2024-2026).
Descarcă comunicatul în format pdf AICI.
Text și foto: Elena Gherasim